Falsk Ischias

Ischiasnerven och de besvär man kan få från denna känner de flesta till. Ryggont som är kopplat till ischiasnerven är mycket vanligt, men få känner till att det faktiskt finns två olika tillstånd. Man skiljer på äkta och falsk ischias, även om båda ger smärta som utgår från ländryggen och strålar ned i benet/benen. Båda orsakas av en irritation på ischiasnerven, men orsakerna till dessa två olika ischiasvarianter är ändå helt olika.

Äkta ischias, som är en mer svårbehandlad ischias, orsakas av en skadad disk, ett diskbråck. Den falska ischiasen orsakas alltså inte av en disk, utan har oftast mer funktionella orsaker. Det kan handla om felbelastning av rygg, höft, bäcken, knä eller fot, till exempel. Falsk ischias är betydligt lättare att behandla och svarar bra på behandling hos kiropraktor och naprapat.

Vad är falsk ischias?

Falsk ischias uppstår då något irriterar ischiasnerven, men beror inte på en skadad disk eller kota i ryggraden. Det kan vara en felbelastning eller ett stillasittande jobb som är orsaken, men det kan också vara gamla skador på fot eller ben, till exempel. Ofta kommer besvären periodvis, och ibland kan man vara helt bra en tid och sedan få ett återfall. En del kan genast säga vad som utlöst en ischias, medan andra inte kan se varken mönster eller utlösande faktorer. Om man känner till orsaken behöver man i första hand behandla denna för att undvika återkommande besvär.

Vad orsakar falsk ischias?

Det kan finnas många orsaker till att man drabbas av falsk ischias. Ledlåsningar och felfunktion i korsryggen eller bäckenet är vanliga orsaker, liksom muskelknutor och seninflammationer i rygg, säte eller höft. Att musklerna vid höften är spända, och trycker på ischiasnerven är också en mycket vanlig orsak. Detta kallas då piriformissyndromet, eftersom ischiasnerven löper genom piriformismuskeln i sätet.
Andra vanliga orsaker till falsk ischias kan vara:

• Dysfunktion i ryggraden
• Skillnader i benlängd
• Korta och spända muskler
• Gamla skador i knä eller fot
• Felaktiga skor
• Triggerpunkter i muskulaturen
• Sjukdomar i rygg, bäckenleder eller höftleder

Exempel på konkreta orsaker som utlöser ischiasbesvären är att man har suttit länge, till exempel vid långvarig bilkörning, specifika lyft eller snöskottning. Många patienter kan genast relatera sin ischias till liknande aktiviteter.

En kiropraktor kan ta reda på orsaken till dina spända muskler, eller andra faktorer som orsakar din ischias, och på så sätt kan man också sätta in den bästa behandlingen för just dig. Behandling både för att lindra och läka skadan snabbt, och för att förebygga att du drabbas av falsk ischias i framtiden.

falsk ischias

Hur känns det – symptom på falsk ischias

Falsk ischias ger, precis som äkta ischias, smärta från ländryggen, som strålar ner i ett eller båda benen. Men, när du drabbas av den falska varianten går sällan smärtan längre ner än till knäet.
Smärtan brukar följa ischiasnervens utbredning, och därför får du ont från ryggen, via skinkan och oftast ner längs baksidan av låret. Ofta är smärtan vid falsk ischias mer diffus och inte så intensiv som vid äkta ischias, men visst kan du ha lika ont också om du drabbats av den falska varianten, i synnerhet i det akuta skedet.

Ofta kan det vara svårt att lokalisera smärtan till en speciell punkt, eller område. Man ser sällan neurologisk påverkan, som känselbortfall och försämrade reflexer, som vid äkta ischias.

 

Hur kan man behandla falsk ischias?

Hos kiropraktorn får du först och främst en diagnos, så att man kan utesluta diskbråck, och vet att det verkligen är falsk ischias du har. Man söker också upp orsaken, för att ta reda på var nerven är i kläm, och behandlar utifrån det. Det finns många olika behandlingsmetoder, och man kan till exempel använda massage, stretching, ultraljud, manipulation och akupunktur. Kommer du tidigt kan det många gånger hjälpa med en enda behandling, men oavsett i vilket skede du kommer känner du nästan alltid en märkbar förbättring efter en behandling. Du får också hjälp med hur du kan lindra och behandla på egen hand, för att få en snabbare läkning. Det finns olika övningar som ger lindring av smärtan, och du får också tips om hur du ska träna för att förebygga ryggbesvär.

Vad kan jag göra själv?

Det allra viktigaste är att komma ihåg att rörelse är mycket viktigt vid de flesta ryggbesvär, och kanske i synnerhet vid falsk ischias. Försök att leva så normalt som möjligt, och om det gör för ont är det bättre att ta en värktablett, så att du kan hålla igång. Träna försiktigt, och öka successivt. Promenader, stavgång, cykling och simning är exempel på aktiviteter du kan göra. Aktivitet gör att din kropp frisätter endorfiner som både är smärtstillande och hjälper kroppen att läka sig själv. Det finns också olika övningar som hjälper dig att mjuka upp stela och spända muskler.