Ischiassmärta behandling & övningar

Ischiassmärta

Ischias kan göra rejält ont, det vet du om du någon gång drabbats. För att kunna leva ett så normalt liv som möjligt behöver du behandling för att minska smärtan och kanske också för att skynda på läkningen. De flesta ischiasbesvär läker ut av sig själva, men beroende på orsak, kan det ibland ta tid. Det finns också en hel del du kan göra som förebyggande behandling, för att slippa att drabbas av ischiassmärta i framtiden.

Förebyggande Ischias behandling

Regelbunden träning, i både styrka och kondition, är alltid bra i förebyggande syfte. Men, speciellt viktigt är det för att undvika ryggbesvär. Träning som stärker ryggens muskulatur och ökar blodgenomströmningen gör att risken att drabbas av ischias och andra ryggbesvär minskar. Det är också bra att träna för att förbättra hållningen, eftersom felbelastning och felfunktioner i rygg och höfter kan vara orsaken till falsk ischias. Träning gör också att det utsöndras endorfiner i kroppen, och dessa ger både smärtlindring och en snabbare läkning. I förebyggande syfte är det också viktigt att du lär dig att lyfta rätt, och utföra olika arbeten på ett sätt som inte belastar kroppen fel.

ischiassmärta

Olika behandling ischiassmärta

Olika typer av ischias ger olika smärta, och kräver också olika behandling ischiassmärta. Ischias delas upp i två olika typer, nämligen äkta ischias, som orsakas av ett diskbråck eller en skadad disk eller kota och falsk ischias, eller ischialgi.

Den falska ischiasen har inte sin orsak i ryggraden, utan orsakas ofta av funktionella faktorer, som ger irritation på ischiasnerven. En ischias som orsakas av ett diskbråck kräver annan behandling ischiassmärta är besvär som kanske orsakas av att man gjort ett tungt lyft, eller suttit still under lång tid. Falsk ischias kan oftast framgångsrikt behandlas av kiropraktor och naprapat, och om du kommer i tid kan det ibland räcka med en eller få behandling ischiassmärta.

Ischiasbesvär som orsakas av ett diskbråck kan också behandlas av kiropraktor och naprapat, men man får inte lika bra och omedelbara resultat som vid behandling av falsk ischias. De flesta ischiasbesvär läker så småningom ut av sig själva, men det kan ta flera månader för en skadad disk att läka, och därför blir ofta sjukdomsförloppet längre om du har drabbats av denna typ av ischias.

Tidig behandling ischiassmärta

Ju tidigare du tar kontakt med en kiropraktor för dina besvär, ju större chans är det att du kan få en effektiv behandling ischiassmärta. Vid falsk ischias kan det ofta räcka med en enda behandling ischiassmärta för att du ska bli besvärsfri om du kommer i tid. Efter två till tre besök är de allra flesta hjälpta. Även om du har äkta ischias kan ett tidigt besök vara av godo. Om din ischias beror på en skadad disk kan du komma under behandling innan ett diskbråck utvecklas, och du har möjlighet till snabbare tillfrisknande och du kan också undvika att smärtan blir värre. Sök alltså hjälp i tid för dina ischiasbesvär, då får du också en snabb diagnos. En kiropraktor ser direkt om du har äkta eller falsk ischias, och man kan för det mesta också hitta orsaken.

Kan man behandla ischiassmärta själv?

Ja, genom att hålla dig i rörelse kan du ge dig själv en bra behandling ischiassmärta, och du kan faktiskt också skynda på läkningen. Den naturligaste reaktionen när det gör ont i ryggen och/eller benet, är för många att inta sängläge eller sitta still. Men, det är det absolut sämsta du kan göra om du har ont i ryggen och drabbats av ischias. I ett riktigt akut skede behöver du kanske lägga dig och vila ryggen, och då kan det vara skönast att ligga med böjda ben. Men, så fort du orkar kan du, exempelvis, börja med att gå runt i huset. Oavsett om du har äkta eller falsk ischias är det viktigt att du rör på dig så mycket som möjligt, och försöker leva ett normalt liv. Stillasittande hjälper inte, och i många fall är det då du sitter som du har mest ont. För en effektiv behandling ischiassmärta är alltså rörelse A och O. Behöver du så ta smärtstillande så att du orkar hålla igång. Hos naprapaten eller kiropraktorn får du också hjälp med speciella övningar som ger dig smärtlindring, och som också kan skynda på läkningen eller verka förebyggande.

Olika metoder för behandling ischiassmärta

Det finns många olika metoder för behandling ischiassmärta. Kiropraktorn behandlar i första hand orsaken till din smärta, vilket kan handla om att återställa normal funktion och rörlighet. Falsk ischias kan ha många olika orsaker, och smärtan kan komma från olika områden. Efter en noggrann undersökning sätter man in den behandling ischiassmärta som är mest effektiv för just dina besvär. Det finns effektiva behandlingsformer både inom kiropraktik och naprapati, och du kan få bra behandling ischiassmärta genom en kombination av behandlingar och övningar. Om man ser att du har en äkta ischias är inte alla behandlingsmetoder lämpliga, men det finns behandling ischiassmärta att få även då, och du får också hjälp att komma vidare i vården.