Ischias gravid

När man är gravid så kan man i vissa fall få foglossningsvärk, man får då ischiasbesvär. Det finns vissa skillnader jämfört med ischias när man har till exempel en buktande disk eller diskbråck. Men ischias gravid är inte ovanligt med skillnaden att besvären försvinner efter graviditeten. Det kan handla om både ischiasliknande besvär eller äkta ischias beroende på vilka bekymmer du drabbas av.

Foglossning är inte farligt för barnet eller för kvinnan som lider av det men det kan ta ett tag efter man fött barnet innan besvären går bort. Men även om det inte är farligt så kan symtomen variera en hel del. En del får så pass lindriga problem att dem knappt märker av dem medan vissa får så allvarliga bekymmer att dem behöver kryckor eller till och med en rullstol. Man kan prata med sin läkare om symtomen från sin ischias gravid.

gravid ischias

Ischias gravid symtom

Det primära symtomet vid ischias gravid är smärta. Det brukar komma som en molande eller mer huggande smärta som sitter i korsryggen. Men ofta kan den stråla ut ned i ljumskarna och bak på låren. Det är därför foglossningsbesvär ofta misstas för ischias.

Men i vissa fall så kan en foglossning leda till att ischiasnerven faktiskt kläms in. Då bör man absolut söka vård eftersom ischias i vissa fall kan leda till allvarligare problem. Man bör också ta reda på varför man har ont så är man gravid och misstänker att man drabbats av ischias så sitt inte hemma och stå ut med smärtan utan sök istället vård och få ett besked på varför du har ont.

Huruvida du är vältränad eller inte kommer inte heller att påverka hur allvarliga symtomen är. Alla som är gravida kan drabbas foglossning och det finns inte mycket man kan göra för att förebygga det. Har man dock haft foglossning vid en tidigare graviditet så är det större risk att du drabbas av det igen vid en andra graviditet.
En bra lösning för att få smärtlindring snabbt vid foglossning är att använda ett foglossningsbälte (också kallat gravidbälte).
Det hjälper ditt bäcken att bli stabilt och ger smärtlindring och stöd för din ländrygg. Det finns flera olika platser där du kan handla ett sådant stöd.
Det gäller dock att se till att du får ett som håller hög kvalitet. Du kan hitta ett bra foglossningsbälte exempelvis här: Foglossningsbälte.se

Ischias gravid behandling

Tyvärr finns det inget man kan göra egentligen. Foglossning får man för att kroppens leder blir rörligare inför att man ska föda barnet, det ska ske och går inte att förhindra. Det betyder dock inte att man inte alls kan göra något för att försöka förebygga eller underlätta symtomen och besvären.Ischias Gravid | Ischiasövningar

Du kan redan tidigt under din graviditet stärka muskulaturen i din kropp. Det är framförallt vid magen och ryggen man ska fokusera för då stabiliserar du bäckenet mera så att foglossningen inte orsakar lika allvarliga problem för dig i din vardag eller i ditt arbete.

Har du redan drabbat av ischias gravid på grund av en foglossning så kan du försöka minska besvären genom att hålla ryggen rak. Alltså att inte belasta den i onödan och se till att inte böja dig i onödan. Då kan du slippa en del av problemen vid en foglossning.

Det finns också en del alternativa behandlingar som hjälper för en del. Man kan till exempel ha ett bälte som du spänner runt dina höfter, det minskar problemen du får och kan hjälpa ifall dina besvär skapar problem i ditt liv. Vissa väljer också att testa akupunktur eller liknande alternativmedicin för att behandla sina besvär. Det fungerar för vissa för att minska symtomen.

Har du väldigt ont eller har väldigt mycket problem så ska du såklart söka hjälp. Det kan du göra genom din mödravårdscentral eller genom en läkare. Det bör du också göra innan du försöker behandla symtomen själv på nåt sätt eftersom du inte vill riskera din egen eller ditt barns hälsa. Så rådfråga alltid innan du väljer någon alternativ behandling för dina besvär.