ischias-symtom

Ischias symtom

Det är vanligt att man har ont i ryggen, och ofta är det faktiskt svårt att få fullständig klarhet i var smärtan uppkommit och vad skadan egentligen består av. Lumbago är läkarkårens namn på det vi oftast kallar ryggskott, men egentligen är det beteckningen på smärttillstånd i ländryggen. Om smärtan också strålar ner i ett eller båda benen kallas det ischias, eller lumbago-ischias.

Olika former av ischias

Ischias är inte en sjukdom i sig, utan kan istället sägas vara ett sympom. Smärtan vid ischias brukar oftast följa ischiasnervens utbredningsområde, men kan ibland uppträda ända ner i foten. De flesta förknippar ryggsmärta som strålar ut i benet med ischias symtom, men få vet att det faktiskt finns två helt olika varianter av ischias.

Man talar om äkta och falsk ischias. Äkta ischias orsakas av ett diskbråck, där den skadade disken tränger ut och trycker på en nervrot. Vid äkta ischias är smärtan ofta starkare, och den strålar oftast ända ner till foten. Denna form av ischias kan också medföra ett du får svaghet i musklerna i lår och vad, och att du kan få känselbortfall och försämrade reflexer. Falsk ischias orsakas inte av en diskskada, utan kan, till exempel, uppstå genom över- eller felbelastning av ryggen, plattfot, olika längd på ben eller stillasittande arbete. De ischias symtom du får vid falsk ischias är också smärta i ländryggen, som strålar ut i benet. Men, om du har drabbats av falsk ischias har du sällan ont nedanför knäet. Vanligtvis drabbas du heller inte av muskelsvaghet och känselbortfall vid denna variant av ischias.

Ischias symtom då du bör söka akut vård

Eftersom de två olika formerna av ischias kräver olika vård är det viktigt att ge akt på dina ischias ischias symtomsymtom. Det finns också ischias symtom som är allvarligare, och som gör att du bör söka akut vård. Om du har ont i ryggen och förlorar känsel i underlivet och/eller får svårt att kontrollera avföringen är det dags att ta kontakt med en akutmottagning. Även när du känner domningar, stickningar och svaghet i båda benen, eller inte känner när du är kissnödig så du kissar på dig, i samband med ryggont, måste du söka akut vård. För mer vanliga ischias symtom kan du gå till en naprapat eller kiropraktor, som kan ge dig en diagnos, och avgöra om du drabbats av äkta ischias och kanske behöver remitteras till en läkare.

Ischias symtom – hur känns det?

Det mest typiska ischias symtom, som får de allra flesta att härleda sina besvär till just ischias är att man har ont i ryggen och att smärtan strålar ned i ett, eller båda, benen. Smärtan strålar ned via sätet, längs låret, och ibland ända ner till foten. Om det handlar om falsk ischias (ischialgi) brukar smärtan inte nå nedanför knäet. Men, i de fall där ischias beror på ett diskbråck gör det oftast ont ända ner i foten. Smärtan kan vara allt från dov och diffus till brännande och intensiv. Vid äkta ischias är smärtan oftast mer intensiv, och är ofta väldefinierad. Många säger att det känns som en elektrisk stöt, eller som kramper, inne i benet. När ischiasbesvären är orsakade av en skadad disk, och smärtan strålar ända ner i foten, är det vanligt med domningar i benet och foten. ”Sockerdrickskänsla” är ett sätt att beskriva dessa domningar, eller kanske som tusen nålar. Svaghet i musklerna kan göra att det blir svårt att gå på tå eller hälen, och det gör också ont när man stödjer på foten. Smärtan kommer ofta vid hastiga rörelser, som när du hostar eller nyser.
Känselbortfall är också ett vanligt ischias symtom, och det kan medföra att en eller flera reflexer försvinner eller försämras.

Om din ischias inte beror på diskbråck ser dina ischias symptom lite annorlunda ut. Oftast brukar smärtan inte vara fullt så intensiv, även om smärta naturligtvis varierar och också upplevs olika av olika personer. Men, det brukar vara svårare att lokalisera smärtan vid falsk ischias, och den upplevs mer som molande och konstant.

Alla patienter upplever inte ischias symptomen på samma sätt, och för att få en riktig diagnos, vilket naturligtvis är viktigt för rätt behandling, bör du gå till en kiropraktor eller naprapat. Dessa kan se vilken typ av ischias du lider av, och man försöker ta reda på orsaken och var skadan uppstått. Allt för att du ska få en så snabb och effektiv behandling som möjligt. Om du har en äkta ischias kan du behöva läkarvård, men en falsk ischias, som det i de flesta fall handlar om, kan mycket framgångsrikt behandlas av kiropraktor.

Vad kan man göra själv vid ischias symtom

Vid ischias symptom och andra ryggbesvär är det viktigt att hålla igång och röra på sig. För att få lindring finns speciella övningar, som kan minska smärtan. Hos kiropraktor och naprapat kan du få tips och råd om hur du kan behandla dig själv.